I august 2019 foregik øjenmissionen i Colombia i Bahia Solano – samme sted som det foregående år. Byen har cirka 5.000 indbyggere og ligger isoleret på vestkysten ud mod Stillehavet, og kan kun nås med fly eller båd. Fordi byen er så isoleret og har meget begrænset ressourcer, er det svært for de syge at få den nødvendige lægelige- og medicinske hjælp, som de ellers skal rejse med fly til Medellin for at modtage, hvilken ingen i området har råd til. Derfor er de særligt udsatte og netop af den årsag, er patruljen endnu engang vendt tilbage hertil for, at gennemføre øjenoperationer og meget andet.
Beretning fra missionen i august 2019
Katharina fra C&C Travel var i Colombia og med patruljen i Bahia Solano for at følge missionen. Hun har skrevet et par ord om nogle af de overvældende oplevelser, som hun blev mødt af.
”Da jeg ankom til den lille landsby blev jeg allerførst introduceret til flere af de frivillige, som viste mig rundt og fortalte lidt om området og selve projektet. Den lokale skole havde de inddraget til formålet, klasselokalerne var omdannet til blandt andet apotek og synstestcenter, mens det lokale hospital, som i øvrigt mere er hospital af navn end gavn, lagde lokaler til alle operationerne. På hospitalet foretog de mange forskellige slags operationer, og jeg fik lov at komme helt tæt på og med ind i operationslokalerne. De færreste af lægerne og sygeplejerske talte engelsk, men de var alle i højt humør, meget imødekommende og tydeligvis både stole og ydmyge over, at bidrage positivt til så mange menneskers liv. Særligt øjenlægerne fulgte jeg, da det er den del af missionen, som C&C Hjælpeprogrammer støtter økonomisk.
Øjenlægerne er alle højtuddannede og international anerkendte, og for dem var det intet problem at foretage operationer og samtidig fortælle mig om processen undervejs. En af de cases, som gjorde allerstørst indtryk på mig var en ældre dame, som havde været næsten blind i rigtig mange år. Lægerne opererede en ny hornhinde ind, en relativt kompliceret operation, men i løbet af et par timer var hun af operationsbordet igen. Længerne fortalte at operationen var vellykket, og efter blot en uges tid ville hun få sit syn tilbage. Kvinden var tydeligt nervøs før operationer, men taknemmelig og lykkelig for, at få den her mulighed og det gjorde virkelig stort indtryk på mig, hvor meget netop det indgreb betød for kvindens liv.
Generelt gennemsyrede fornemmelse af taknemmelig hele hospitalet, underordnet hvilken operation patienterne gennemgik. Nogle fik fjernet generende fedtknuder, børn fik fjernet brok, kvinder blev steriliseret, mænd fik tjekket deres prostata og alt sammen foregik i yderst professionel, om end simpel, stil.
På skolen var stemningen knap så alvorlig som på hospitalet, da der her primært foregik synstest, udlevering af briller og medicin, samt helt almindelige sundhedstjek af børn. De lokale sad samlet i skolegården og småsludrede, mens børnene løb rundt og legede sammen. Jeg overværede flere sundhedstjek, hvor lægerne fortalt lidt om deres arbejde, imens de undersøgt de lidt betuttede børn. Alle var enormt taknemmelig, og det var fantastisk ved selvsyn at opleve, hvordan vores – og jeres bidrag – virkelig gør en forskel i disse menneskers liv.”
Historien bag
For bedre at kunne forstå missionens omfang, får I her lidt baggrundsinformation om hele projektet.
C&C Hjælpeprogrammer støtter organisationen Patrulla Aérea Civil Colombiana, som er en NGO der har eksisteret i 50 år. De lever udelukkende på frivillighed og donationer fra virksomheder, dog er det for nyligt også blevet muligt at donere privat via deres hjemmeside, og hver måned rykker brigaden ud til nogle af de allerfattigste og mest ufremkommelige områder i Colombia, hvor de gør en kæmpe forskel i mange menneskers liv.
Patruljen har en samlet stab af frivillige på knap 700 personer, hvoraf cirka 50 af disse er i spil på hver eneste mission. Det er et ekstremt professionelt set-up og gruppen af frivillige består af alt lige fra læger og sygeplejerske til ingeniører og piloter. Der er brug for dem alle for, at få hjulene til at køre. Eksempelvis transporteres de mere end 2 tons medicinsk udstyr i små private fly, som frivillige stiller til rådighed. Organisationen har altid eget udstyr med, fordi det ikke forefindes i de fattige lokalområder. Indimellem får organisationen også hjælp af politiet eller militæret, når de besøger højrisikoområder eller ekstremt svært fremkommelige steder, hvor de, udover en flyvetur, skal både sejle og gå i timevis for, at nå frem til slutdestinationen.
Rent praktisk foregår det således, at der et par uger inden selve missionen finder sted, sendes et par repræsentanter i forvejen som sørger for, at se nærmere på lokalområderne og de praktiske muligheder der er for, at inddrage skoler, rådhus og lignende til midlertidige hospitaler. Derudover får de registreret alle, som gerne vil undersøges, samt foretager nogle indledende undersøgelser. På den måde får organisationen en liste med alle patienter og deres skavanker, og de har dermed mulighed for at forberede sig på bedste vis.
Selve missionen løber af staben fra fredag eftermiddag til søndag nat/tidlig morgen, og i løbet af denne periode arbejder de frivillige i døgndrift, for at nå igennem alle patienterne. De opererer dag og nat, og den eneste søvn de får er typisk fra kl. 5-7 lørdag morgen. I løbet af perioden foretages der typisk cirka 1.500 konsultationer og 120 operationer, heraf omkring 25 er øjenoperationer af svingende komplikationsgrad. De typiske øjenskader i landet skyldes solskader, som kan ordnes med en relativ nem operation.