Katpakapuram Tamil skole

article

Det har i mange år været en drøm at lave et skoleprojekt på Sri Lanka, hvor en altødelæggende borgerkrig og tsunamien i mange år har sat dagsordenen. Efter afslutningen på den blodige borgerkrig i maj 2009, blev drømmen endelig muliggjort.

Enricos søn Luca fandt i maj 2010 en lille landsby og skole for genhusede tamilske flygtninge i det fattige og krigshœrgede nordlige Sri Lanka, der virkelig havde brug for hjælp fra Danmark. Et byggeprojekt med nye klasseværelser, nye toiletter, restaurering af den gamle bygning, en ny legeplads og en ny brønd blev påbegyndt. Bøger blev også indkøbt til skolen bibliotek.

Landsbyen og Skolen

Katpakapuram landsbyen ligger i Vavuniya South provinsen i den nordlige del af Sri Lanka ca. 3 timer nord for Kandy/Sigiriya. Katmakapuram har eksisteret og fungeret, som en midlertidig flygtningelejr siden begyndelsen af 1990erne, men som krigen trak ud og flere familier mistede deres huse og jord, blev det til en permanent landsby.

Alle indbyggerne er tamilske flygtning fra den 28 år lange borgerkrig mellem det tamilske minoritet og den singalesiske majoritet, som sluttede 19 maj 2009. Det er mennesker, som har mistet alt – familie, hus, ejendele, skole og som nu må leve på denne mark under en bagende sol uden helt basale faciliteter, som toiletter, vand og ris. Deres eneste håb er at næste generation kan få en uddannelse og få en bedre start på livet. Det er en barsk fattigdom, man møder her.

Et besøg i den lille skole og landsby er på nogle måder en hård, men også rørende oplevelse. Børnene er generte og bange i starten, men slapper hurtig af og leger igen efter, de har set dig an. Den venlige og taknemmelige rektor, Mr. Thiyagalingam, leder skolen særdeles godt og håber på mange besøg fra C&C Travel’s gæster.

Skolen havde massive kapacitetsproblemer pga. det stigende antal børn i landsbyen. Mange børn blev derfor undervist under et stort træ i skolegården eller på plænen under solen. Børnenes historier om døde familiemedlemmer eller hektiske rejser uden tøj og sandaler gennem natten for at undslippe bombardementer er hjerteskærende.

På Sri Lanka, som mange andre steder, er det bare ikke hvem som helst, som må bygge de bygninger, som skal huse børnenes skolegang. Under den offentlige paraply skal man følge undervisningsministeriets tegning og mål og konstruktøren skal være godkendt af myndighederne og have erfaring fra offentlig skolebyggeri. Skolerne skal være så ens som muligt, så man undgår jalousi mellem de forskellige skoler, børn, religioner – særligt efter krigen.

Projektet endte med at koste omkring 150.000 kr.

Katpakapuram Tamil skole

Skriv et svar

Rul til toppen