Mangroveskove i Masbate

Mangroveskove i Masbate - Maj 2022

Mangrover er noget af det bedste der findes til at holde på CO2. Det er de, fordi de ikke kun holder på CO2’en i den del af træet der er over jorden, men også gør det i deres enorme netværk af rødder. Et enkelt mangrovetræ absorberer faktisk hele 308 kg CO2. Mangroveskove har også andre fordele. De hjælpe med at beskytte sårbare kyster ved at virke som bølgebrydere og derved mindske erosion. Mangroveskove tiltrækker også fiskelivet, og mange fiskerlandsbyer og andre kystbeboelser er afhængige af mangroveskovene.

I 2019 plantede vi 80.000 mangrovetræer, som efter en tur på et par måneder i en planteskole, er blevet plantet ud ved kysterne i Masbate. De fleste er blevet plantet i Magdalena, der ligger inde i en lille bugt, hvor mangroverne kan vokse støt. Både kommunens myndigheder og lokalbefolkningen står bag projektet, og det lande de er plantet på har status som beskyttet område af Department of Environment and Natural Resources, så ændringer i lokalpolitik er ikke en trussel. Mangroverne er blevet plantet af frivillige fra de omkringliggende landsbyer. Efter plantningen skal mangroverne passes i ca. fem år, inden de er store nok til at klare sig selv. Hver måned fjernes der snegle fra stænglerne, og der tjekkes, om alle stadig står godt fast.
 

I december 2021 skyllede en voldsom tyfon desværre nogle af mangroverne væk, og vi blev nødt til at plante en del nye for at godtgøre tabet. Belært af erfaringen er de nye mangrover plantet tættere ved eksisterende mangrover, så de ikke er helt så udsatte.

I maj 2022 besøgte C&Cs Charlotte, Søren og Aileene projektet. De nu 3 år gamle mangrover var blevet over 2 meter høje, og de nyligt plantede stod i sirlige rækker i bugten i Magdalena. Her lidt ord fra deres besøg:

Vi skulle plante nogle flere mangrover, og det var tydeligt, at dem, der til dagligt passer dem, ved lige præcist hvad de gør: et par hurtige bevægelser med foden til at lave hul i mudderet, ned med stiklingen og i et par snuptag blev roden dækket til, og mangroven stod fint og solidt. Efter plantningen spiste vi friskfanget fisk og krabber, som de lokale fiskere kan fange tæt på deres hjem takket være mangroverne. Fiskene blev serveret på palmeblade og smagte forrygende.

Den store virkning mangrover har for de lokale samfund er iøjenfaldende. Mangroverne vokser som naturlige bølgebrydere mellem havet og kysten, og da husene ligger helt ned til vandet, er dette virkelig vigtigt. I landsbyerne er der også mange, der har plantet mangrover lige ved og foran deres egne huse. Det er tydeligt at lokalbefolkningen værdsætter mangrover.

Planen er nu at vedligeholde de allerede plantede mangrover og plante endnu flere!

Dette projekt er støttet af Merkur Fonden.

Mangroveskove i Masbate
Rul til toppen