Mikrolån i Bangkok

Mulighederne for at få job er blevet mindre på grund af nedlukning og økonomisk tilbagegang, og mange fattige familier har mistet deres levevej. En måde for disse familier at skaffe sig en indtægt er at blive selvstændige, men det kræver startkapital. For et ganske lille beløb er det muligt at lave en bod og sælger fx madvarer, tøj eller smykker. En anden mulighed er at købe værktøj og tilbyde sig som håndværker i ens lokalområde.

Vi har støttet oprettelsen af en mikrolåns-fond i et fattigt område i Bangkok. Fonden styres af børnehaven, FORDEC, som tilbyder gratis børnehavepladser til børn af fattige familier og også laver outreach arbejde i området. Igennem fonden har 47 personer fået et tilskud på 3.000 THB hver til at starte små virksomheder. Halvdelen af tilskuddene er et lån, der skal betales tilbage over nogle måneder.

Annie, Nicolaj, Susanne, Rasmus og Søren fra C&C Travel besøgte stedet i maj 2023. De fik en rundvisning på børnehaven og var derefter rundt i lokalområdet og så nogle af de familer, som har fået mikrolån. Her deres ord:

Det var en barsk oplevelse at se, hvordan folk bor i området omkring børnehaven. Folk bor i hjemmelavede rønner, de selv har bikset sammen af blik og pap, som der ud som om, de kan falde sammen hvert øjeblik, det skal være. Mange lever af at samle skrald eller sælge mad på gaden. De heldige arbejder på fabrik under kummerlige vilkår. Børnehaven er virkelig en oase i slummen, hvor børnene kan være børn. Det var virkelig tydeligt, at mikrolånene forbedre levevilkårene for hele familien. Vi mødte fx Mrs Somkid, som bor sammen med sin datter og tre børnebørn i et lille skur på et stykke land, der mest af alt lignede en losseplads. Datteren samler skrald, og alle børnene kommer i børnehaven. Hun er arbejdsløs, men har nu fået et lån til at oprette en lille madbod.

Mikrolån i Bangkok
Rul til toppen