Der er mange gadebørn i Hanoi. Mange er løbet væk fra familieproblemer af forskellig slags såsom vold, stofmisbrug og seksuelle overgreb. Andre er taget afsted med familiens opbakning eller endda tilskyndelse for at søge lykken i byen. I byen har gadebørnene et hårdt liv. Ikke nok med at de skal kæmpe sig til daglig overlevelse i form af mad og et sted at sove, de er også lette ofre for kriminelle og bliver nemt involveret i tyverier, narkotikahandler og prostitution.

Sidstnævnte tendens er steget voldsomt, siden corona-krisen ramte, da mange familiers indtægtskilder er forsvundet. Dette gælder både i de fattige byområder, hvor ernæringsveje som fx gadesælgere, rengøringsassistenter, tjenere og motorcykel-taxachauffører er svundet ind, og i oplandet, hvor bønderne ikke kan sælge deres afgrøder på grund af bevægelsesrestriktioner. I periode januar til august 2020 fandt vores partner 123 nye gadebørn, i modsætning til 55 i samme periode sidste år, og tendensen er fortsat.

Blue Dragon har et Crisis Care Team, der går rundt i gaderne i Hanoi. Teamet har kontakt med en lang række mennesker, der bevæger sig rundt i byen, som fx te-sælgere og motorcykel-taxachauffører og som rapporter til Teamet, hvis de ser et gadebarn. Når Teamet får kontakt med et gadebarn, er det første skridt at vinde barnets tillid. Dette tager tid, og nogle gange går der flere uger eller endda måneder, inden barnet er parat til at gå videre. I denne periode opbygges der tro på at forandring er mulig, og børnene støttes med fornødenheder såsom mad, tæpper og mad. Teamet kører også et shelter, hvor gadebørnene kan bo. Her får de ikke blot tag over hovedet og mad, de får også helbredsundersøgelser og behandling, samt både individuel og gruppebaseret terapi.

Gennem disse forløbe finder Teamet ud af, om barnet kan blive genforenet med sin familie. Når dette er muligt, tager en socialrådgiver med barnet hjem til dennes familie og lægger sammen med dem en plan for fastholdelse af barnet i skole. I de tilfælde hvor genforening ikke er mulig, støttes barnet til at komme i skole i Hanoi.

Fra september 2020 til august 2021 har Blue Dragon med vores støtte hjulpet næsten 200 gadebørn. I løbet af året, har de uddelt over 20.000 gratis måltider til hjemløse børn, over 70 børn har fået adgang til lægehjælp og andre helt basale services og ca. 100 børn har fået hjælp til at få tag over hovedet. Den allerbedste nyhed er dog, at 51 børn er blevet genforenet med deres familier. Her en af historierne:

Minh og Nam er søskende. De er 7 og 4 år gamle. Begge deres forældre mistede deres jobs, på grund af corona, og familien har i næsten et år levet af at tigge på gaden i Hanoi. Nu er Minh og Nam genforenet med deres bedsteforældre i en mindre landsby, hvor vores partner hjælper med udgifter til mad. De er også ved at sørge for at børnene får udstedt fødselsattester, så de kan komme i skole.

Gadebørn
Rul til toppen